Selecteer een pagina

Doorbreek in no-time de uitstelcirkel

 

Afgelopen vrijdag heb ik de volgers van Jouw Doel op Facebook een blog over uitstelgedrag beloofd. Het is inmiddels zondagavond en er is op dit moment niets verleidelijker dan het lekkere weer en dat nieuwe tentje in het centrum. Maar ook zonder dit lekkere weer kan een taak beginnen, of juist afwerken, onvoorstelbaar moeilijk zijn. Is het kijken van een extra aflevering Orange Is The New Black simpele luiheid, of zit er meer achter?

Gevolgen van uitstellen
Laten we allereerst kijken naar de gevolgen van ons uitstelprobleem.

  • Voortdurend uitstellen van taken zorgt voor een slechtere performance zowel bij studenten als bij professionals. Het is funest voor het bereiken van doelen, omdat de uitstellers moeite hebben met het daadwerkelijk afronden van taken. Dit vertaalt zichzelf naar een lager inkomen, kortere periodes van werk bij een opdrachtgever en meer kans op werkeloosheid (Joseph R. Ferrari, 2013).
  • Het concept van uitstelgedrag gaat verder dan het ontwijken van studie- of werktaken. Een vicieuze cirkel van uitstelgedrag is het laat in slaap vallen. Slaaptekort zorgt voor verhoogde niveaus van stress, en op zijn beurt leidt dat tot meer uitstel (Floor M. Kroese, 2014).
  • De stress veroorzaakt door uitstelgedrag kan leiden tot hartziektes (Fuschia Sirois, 2013).

Genoeg nadelen dus, maar waar wordt dit gedrag nou door veroorzaakt?

Uitstelgedrag en faalangst
Uitstelgedrag, net als alle mentale onhandigheidjes en struikelblokken, wordt pas een probleem zodra het nadelig jouw leven gaat beïnvloeden. Er is niets mis met ontspannen op een vrijdagavond. Organiseer je op zaterdag echter een evenement en gaat een aflevering Friends voor het inpakken van de goodiebags? Dan kan het uitstellen van de taken een probleem worden. Op de werkvloer loopt dit natuurlijk sneller op; je mist deadlines en krijgt het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Het gevoel van niet goed genoeg zijn is dan ook de kern van uitstelgedrag. Dit gevoel gaat vaak gepaard met The Impostor Syndrome; de angst dat je eigenlijk niets kan en dat je iedereen hebt gefopt dat je vaardig bent in je vak. Al deze angsten en onzekerheden komen samen wanneer je voor een nieuwe taak staat. Een uitsteller zal bij een uitdagende taak dan ook veel moeite hebben met zowel het begin als het inleveren van zijn werk. Waarom? Omdat hij door de mand valt wanneer het werk niet goed genoeg blijkt. Zo blijft een uitsteller wachten op een eureka moment dat nooit gaat komen.

Faalangst survivaltips
Gelukkig is deze faalangst geen vonnis. Met de juiste mindset en onze tips doorbeek je in no-time de uitstelcirkel:

  1. Het halve werk is beter dan geen werk. Maak er een gewoonte van dat je de taken die je begonnen bent in ieder geval afmaakt, hoe goed of slecht dan ook.
  2. Met een fixed mindset blijf je hangen in je faalangst, terwijl een growth mindset er voor zorgt dat je fouten durft te maken en er vervolgens van leert.
  3. Stel je verwachtingen bij. Een uitdagende taak is vaak een nieuwe taak; zowel jij als jouw collega’s/klasgenoten zijn daar bewust van en verwachten niet dat je compleet succes boekt vanaf de eerste dag. Waarom zou je het dan van jezelf verwachten?

Uitstelgedrag heeft genoeg nadelen: Het verslecht jouw performance in het werk- of studiegebied dat voor jou van belang is. Het brengt je in vicieuze cirkels die niet makkelijk zijn om te doorbreken, en het kan funest zijn voor je gezondheid.  Het fenomeen wordt vaak onderschat en weggeschreven als luiheid, terwijl het voortkomt uit ons gezamenlijk verlangen om zo goed mogelijk werk te leveren.  Hoe kom je eruit? Maak fouten, leer ervan, en begrijp vooral dat iedereen om je heen wel eens last heeft van uitstelgedrag.

Begrijp je de tips, maar wil je jouw gedrag nog sneller aanpassen zodat je echt alles uit jezelf haalt? Jouw Doel helpt jou met een concreet plan van aanpak en coaching op de momenten die voor jou cruciaal zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op en verander vandaag nog jouw leven!

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

0